II Konferencja Użytkowników Proficy
W dniach 6 i 7 listopada w podwarszawskim Żelechowie oraz Radzyniu Podlaskim odbyła się II Konferencja Użytkowników Proficy. Spotkanie zebrało użytkowników systemów Proficy z całej Polski, w sumie gościliśmy ponad 50 osób.
Konferencja zorganizowana przez VIX Automation przy współudziale GE Digital oraz Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, odbyła się w niezwykle urokliwym miejscu – Pałacu Żelechów – XVIII-wiecznym, odrestaurowanym kompleksie pałacowym, otoczonym pięknym parkiem. Ciekawostką jest, że w Pałacu odbyło się wesele Romualda Traugutta.
Osoby podróżujące z daleka miały możliwość przybycia do hotelu dzień wcześniej. Na strudzonych drogą gości czekała niespodzianka – warsztaty piwowarskie, prowadzone wprost przy kadziach przez profesjonalnego mistrza warzelnictwa w pałacowym Browarze, zlokalizowanym w podziemiach.
6 listopada odbyło się oficjalne rozpoczęcie II Konferencji Użytkowników Proficy. Na początek głos zabrał przedstawiciel producenta oprogramowania Proficy – Thomas Schulz z GE Digital. Następnie uczestnicy usłyszeli o nowej metodzie licencjonowania systemów Proficy za pośrednictwem tzw. “chmury” oraz o innych nowościach w ofercie VIX Automation.
Prezes VIX Automation, Mariusz Benna przekonywał zebranych, że warto wdrażać innowacyjne systemy zarządzania produkcją. Głównym punktem programu pierwszego dnia Konferencji była prezentacja wdrożeń systemów Proficy:
- System zarządzania jakością (przemysł spożywczy) pomaga w prowadzeniu dziennika laboratoryjnego, utrzymywaniu stabilności produkcji oraz minimalizacji czasu atestowania produktów opuszczających zakład;
- System do monitorowania wskaźnika OEE (Głuchołaskie Zakłady Papiernicze): główną zaletą systemu jest możliwość rejestracji mikroprzestojów, analizy dostępności, tworzenia zestawień dostępności dla maszyn w papierni oraz raportowania;
- System MES (Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek): pozwala m.in. na mierzenie wydajności, monitorowanie przyczyn przestojów i harmonogramowanie obsady pracowników.
Ostatnia prezentacja stanowiła doskonały wstęp do zwiedzania zakładu produkcyjnego w Radzyniu Podlaskim.
Mieliśmy także przyjemność gościć panią Grażynę Potworę z firmy LEANpassion, która opowiedziała m. in. o barierach w biznesie i efektywnych zespołach.
Wieczorem rozrywkę na najwyższym poziomie zapewnił mistrzowski duet Krzysztof Drabik (Speedbar) – mistrz Europy w sztuce barmańskiej flair oraz Paweł Skóra – mistrz Świata we freestyle football.
Integralną częścią spotkania była zaplanowana na drugi dzień Konferencji wizyta referencyjna w zakładzie produkcyjnym Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim. Istniejąca ponad 100 lat Mleczarnia jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Uczestnicy śledząc kolejne etapy produkcji serów mogli zaobserwować, jak wdrożone na zakładzie systemy Proficy pomagają m. in. mierzyć wydajność produkcji.
Poza bogatą merytoryką oraz wieczornymi rozrywkami na gości czekały też inne atrakcje. Podczas konferencji zorganizowany został także konkurs. Goście zostali podzieleni na ośmioosobowe zespoły. Pierwszy etap stanowiło rozwiązanie zagadki, ale żeby pobudzić pracę zespołową, każdy z członków grupy otrzymał tylko jedną wskazówkę. W drugim etapie, każda grupa musiała udzielić odpowiedzi na pytanie związane z wycieczką do SM Spomlek. Zaangażowanie oraz rywalizacja były na wysokim poziomie, większości grup udało się udzielić prawidłowych odpowiedzi. Konferencję zakończyliśmy obiadem, podczas którego nastąpiło także rozwiązanie konkursu.
Duże zainteresowanie obiema edycjami Konferencji pozwala wnioskować, że poruszana tematyka jest dla wielu firm niezwykle istotna, a forma spotkania ciekawa. Dlatego też druga edycja Konferencji Użytkowników Proficy na pewno nie będzie ostatnią!